Oschlé konečky listů

 

 

Nejčastější dotazy:

„proč mi osychají u rostlin konečky listů?“

„proč mají nové listy světle zelenou barvu, a pak nevyzrají, ale zežloutnou?“

„proč opadávají listy?“-zejména fíkusům

„co je to za škůdce?“

Oschlé konečky listů:

Nejčastější příčinou osychání konců listů je suchý vzduch, který se během topné sezóny ve většině bytů vytvoří.

Méně častou příčinou je nepravidelná zálivka ( střídání přesušení a přelití zeminy) .

Suchý vzduch:

Řešení:

Roste listy rozprašovačem s odstátou, anebo dešťovou vodou pokojové teploty.

Sprchujte pravidelně rostliny vlažnou vodou.

Oschlý okraj listu je bohužel nevratný stav. Buď můžete pro kratší estetickou opravu okraje odstřihnout, pokračování osychání tím bohužel nezastavíte. Anebo list šetrně odstřihněte ostrými nůžkami.

Nepravidelná zálivka:

Řešení: 

Nevíte jak často který druh zalévat? Nebaví Vás studovat co každý druh zvlášť potřebuje?

Obecně lze říci, že nezáleží pouze na druhu rostliny, ale také na prostředí, ve kterém pěstujete…

Není stejný starý dům a nový byt v podkroví. Není ale ani stejná rostlina, stejného druhu

Dokonce i v jedné místnosti můžete mít 2 totožné ficusy vzdálené od sebe 1 m a každý „pije“ jinak...

Pokaždé, když projdete kolem květináče, kdy láskyplně pohladíte listy a pochválíte jak krásně vám roste a jakou vám dělá radost…Sáhněte prstíkem do zeminy…Podívejte se, jestli v obalu, nebo v misce nezůstává stará voda…Nejen listy, ale i kořeny potřebují dýchat

Zalévejte až tehdy, když je zemina suchá… Samozřejmě jsou vyjímky, jako je třeba Šáchor, apod vodní rostliny, o těch teď ale není řeč…Bavíme se o nejčastěji pěstovaných pokojových rostlinách.

 

Jsem vášnivou milovnicí květin a rostlin. Ukážu vám a ráda vás naučím, jak i vy si můžete sami vytvářet kytice a dekorace. Jak se starat o květiny a rostliny, aby s vámi žily v souladu a co nejdéle. I když je krása pomíjivá, právě to jí dává na jedinečnosti. Naučím vás, jak si kreativně vytvořit voňavé prostředí pro váš život. Můj osobní příběh si můžete přečíst zde :